familycouple
setuprateenter

Klaros Koyu ve Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Klaros Koyu ve Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Klaros Koyu ve Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Klaros Antik Kenti tarihi önemiyle günümüzde kadar ulaşan en önemli yapılardan biridir. Klaros, mitolojide Kahin Tanrı Apollon’un Anadolu sınırları içinde yer alan 2 önemli kehanet merkezinden biri olmasıyla büyük önem taşımaktadır. Çevresindeki doğal güzellikleri ve koy sayesinde de turizm açısından önemli bir konumda yer almaktadır. Kuruluşu M.Ö. 13. yüzyıl sonu ile 12. yüzyıl başlarına kadar dayanan tarihi kent, Klaros Kehanet Merkezi’nin Manto’nun gözyaşları ile oluştuğu aktarılmaktadır.

Antik çağlarda büyük bir öneme sahip kehanet merkezlerinden biri olmasının yanı sıra günümüzde de tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Ege Bölgesinin önemli kültürel, tarihi ve turistlik yerlerinden olan Klaros Antik Kenti, her yıl sayısız ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Klaros Koyu ve Antik Kenti Hangi Uygarlığa Aittir?

Klaros’un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de MÖ 7 ve 6’ıncı yüzyıl başında Kolophon’un baş tanrısı olan Apollan adına inşa edildiği düşünülmektedir. Dar vadi ve düz bir zeminde yer alan Klaros Apollan Tapınağı, Hellenistik dönemde ve özellikle Roma döneminde oldukça ünlü bir alan olarak değerlendirilmiştir. Tarihi boyunca bir kent olmamıştır. Sürekli olarak Kolophon’a bağlı olarak gelişim göstermiştir. Klaros Antik Kentini yapan uygarlık olarak Yunan gösterilmektedir.

Klaros, Tanrı Apollon’un Anadolu’daki 2 önemli kehanet merkezinden biridir. MÖ 13. yüzyıl sonları ve 12. yüzyıl başlarında bölgeye göç eden Akhalar Karyalıların kurmuş olduğu Kolophon kentine yerleşmişlerdir. İlk göçmen grubu oikistesi (kurucu, önder) olan Rhaikos, Thebai’den gelen bir göçmen grubundaki Manto ile evlenmiştir. Hikayeye göre Klaros Kehanat Merkezi’nin ise Manto’nun gözyaşları ile oluştuğu aktarılmaktadır.

Klaros Koyu ve Antik Kenti Hangi Amaçla Yapılmıştır?

Klaros tarihi süreç içinde bir kent olarak gelişim göstermemiştir. Yapılan incelemelere göre Kolophon’a bağlı olarak gelişim göstermiştir. M.S. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kare yapılı Propylea’dan Apollo tapınağına giden iki taraflı sütunlar ve heykellerle dolu bir yol bulunmaktadır. Kolophon’un baş tanrısı Apollon adına inşa edilen bir dini merkez olarak da kabul edilebilir.

Propylea’da kahine danışmaya gidenlerin yazdıkları kitabeler bulunmuştur. Cella’nın üstünde bir Apollon heykeli de bulunmaktadır. Tapınağın önünde ise anıtsal bir sunak bulunmaktadır. Tapınağın hemen kuzey bölümünde ise İon tarzında yeni bir tapınak daha ortaya çıkarılmıştır. Çalışmalarda bu tapınağın Artemis’e ait olabileceği düşünülmektedir. Klaros Antik Kentinin yapılış amacı inanış temelli olarak değerlendirilebilir.

Klaros Koyu ve Antik Kenti Nerede?

Klaros Antik Kenti, İzmir’in Menderes ilçesinin 35 km güneyinde yer almaktadır. Ahmetbeyli Mahallesi’ne sadece 2 km uzaklıkta yer alan Klaros, 16 km kuzeyinde yer alan Kolophon kentine bağlı olarak gelişim göstermiştir. Dini merkez olarak kabul edilmektedir. Notion’un ise 2 km güneyinde yer almaktadır. Klaros Antik Kentinin bulunduğu yer doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir.

Klaros Koyu ve Antik Kentine Nasıl Gidilir?

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli Mahallesi’nde yer alan Klaros, İzmir yönünden gelecekler için Menderes ilçesine ulaşarak buradan Gümüldür yolu üzerinden ulaşım sağlamaları mümkündür. İzmir – Menderes arası yaklaşık 22 km’dir. Menderes ve Klaros Antik Kenti arası ise yaklaşık 30 km’dir.

Aydın istikametinden gelecek kişiler ise Selçuk ilçe merkezine girdikten sonra, Selçuk – Seferihisar yolu üzerinden Ahmetbeyli Mahallesine ulaşarak Klaros’a ulaşabilmektedir. Klaros Antik Kentine gidiş için özel araç olması daha kolay ulaşım sağlayacaktır. Menderes’ten çeşitli minibüs ve turlar ile de Klaros Antik Kentine ulaşım sağlanması mümkündür. 

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış