familycouple
setuprateenter

Kilitbahır Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Kilitbahır Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Kilitbahır Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Kilitbahır Kalesi, Çanakkale şehrinin Eceabat ilçesine bağlı olan Kilitbahır Köyü’nde yer almaktadır. 1462 ila 1463 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından kuşatma sırasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesine engel olmak için Çimenlik Kalesi ve Kilitbahır Kalesi’ni birbirleri ile karşı karşıya olacak biçimde inşa ettirmiştir.

Kilitbahır Kalesi, dış ve iç sur duvarlarından ve avlu içerisinde 7 katlı üçgen şeklinde bir kuleden meydana gelmektedir. Kale surlarının yüksekliğinin ölçüsü 4 metre, içerisindeki surların yüksekliğinin ölçüsü ise 30 metredir. Yapı iç kale, dış kale ve ana kule olacak şekilde üç bölümden meydana gelmektedir. Kalenin yukarıdan görüntüsü yonca yaprağı şekline benzemektedir. Kalenin tam orta kısmında boğazın gözetlenebilmesi amacıyla üçgen bir kule yer almaktadır. Ayrıyeten yapılan saldırılara karşın, surun dış kısmına hendekler yapılmıştır.

Kaleden yapılan top atışlarının isabetli ve etkili olması amacıyla Boğazın en dar kısmına inşa edilmiştir. Kilitbahır Kalesi’nin en tepede olan yerine çıktığınızda boğaza bakan “Dur Yolcu” ve “Çanakkale Geçilmez” yazılarını görmek mümkündür. Günümüzde muhafaza edilmesi gerekli olan kültürel miraslar arasında bulunmaktadır. Kilitbahır Kalesi’ne kuşbakışı bakıldığı zaman görüntüsü yonca yaprağına benzetilmektedir. Bu nedenle kalenin adının Denizin Kilidi manasına gelen Kilid-ül  Bahir olduğu bilinmektedir.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında inşa ettirilen Kilitbahır Kalesi, Çanakkale Boğazı’nın kontrol noktası konumundaydı. İstanbul kuşatmasında Bizans’ın köşeye sıkışmasından dolayı Papalık askerlerinin yardıma gereksinim duymasına sebep olmuştur. Papalık donanmasının Çanakkale üzerinden Bizans’a lojistik ve askeri yardım yollamasına bu kale sayesinde engel olunmuştur.

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Boğazı’na Rumeli Hisarını inşa ettirmesi, Marmara ve Karadeniz arasında bulunan deniz seyrü seferlerini kontrol altında tuttuğu gibi, Çanakkale Boğazı’nın en dar kısmına da karşılıklı iki kale inşa ettirmesi Bizans’a ulaşması gereken yardımların önünü kesmiştir.

Fatih Sultan Mehmet’in geometriye olan merakının bu kalede kendisini belli ettiği görülmektedir. Kalenin yonca yaprağı şeklinde yapılmış olması, bu sayede çok iyi bir şekilde muhafaza edilmesi ve boğazın stratejik bir konumunda bulunması çok mühimdir.

Kalenin üç yapraklı yonca biçiminde inşa ettirilmesi ile güçlü bir savunma mekanizması oluşturulmuş ve yardım gemileri geriye itilmiştir.

Kilitbahır feribot iskelesinden ilerleyerek Yalı Caddesi yönünden gitmek gerekmektedir. Bu güzergahtan devam edildiğinde Kilitbahır Kalesi’ne ulaşılmaktadır. Kale bu caddenin sağ tarafında yer almaktadır.

Minibüs ile Kilitbahır Kalesine ulaşmak isteyenler, Kilitbahır feribot iskelesinde yer alan minibüsleri kullanabilirler. Bu minibüsleri kullanarak kaleye yakın olan bir konumda inebilirsiniz. Kaleye feribot kullanarak gidecekler ise, Çanakkale merkez iskeleden her gün düzenlenen feribot seferleri ile ulaşabilirler.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış