familycouple
setuprateenter

İotape (Aytap) Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İotape (Aytap) Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
İotape (Aytap) Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İotape bir diğer adı ile Aytap Antik kenti Antalya ilimizin Alanya ilçesinde bulunmaktadır. Tarihi dokusu ve mağaraları ile görülmesi gereken yerler arasındaki Aytap antik kenti, İsmini M.S. 38-72 yılları arasında hayat sürmüş Kommagene Kralı IV. Antiochus‘un eşi Iotape‘den almıştır.

Masmavi bir koy olan İotape koyu Antalya‘nın Gazipaşa ilçesindedir. Eski Gazipaşa Mersin otobanına çok yakın olan Aytap antik kentini, yoldan geçerken rahatlıkla görebilirsiniz. Aytap Koyu ‘nun bir tanesi büyük bir diğeri küçük olmakla beraber iki tane mağarası bulunmaktadır. İki mağarayı da sahilden görebilirsiniz. Büyük olan mağara deprem sonrasında meydana gelmiş bir yıkıntıya benzemektedir.

İotape Antik kentinin bugüne kadar ayakta kalmayı başarmış en belirgin yapısı hamamıdır. Hamama ait kanalizasyon düzeneği de bugüne kadar korunmuştur. Denize doğru uzanmış olan yüksekçe tepe, kentin akropolü konumu gibidir. Aytap antik kentindeki yapıların birçoğu fazlası ile tahrip olmuştur.

Antik kent de denize girebilmek için 50m ile 100 m büyüklüğünde kumsalı bulunmaktadır. Eşsiz kumsalın geçmiş tarihlerde liman olarak kullanıldığı ile ilgili kalıntılar mevcuttur. İotape Koyu ‘nun bir ucunda hamam diğer ucunda da akropol yer alır. Akropolün üstünde eski yazıların yazılmış olduğu mezarı anımsatan sütunlar ve heykeller bulunmaktadır. Antik kentte yukarı çıkmak fazlası ile zor olmaktadır. Çünkü çalılıklar bütün akropolü sarmış vaziyettedir.

Aytap Antik Kenti Nerede?

İotape Antik Kenti Alanya’dadır. Alanya ilçesinin 33 km doğu yönünde, Gazipaşa yolu üstündedir. Aytap antik kenti Akdeniz kıyısında bir burun üzerindedir. Eski Gazipaşa Mersin otobanını kullanarak seyahat ediyorsanız, seyahatiniz esnasında gözlemleyebileceğiniz hamamı son derece muazzamdır. Yeni Gazipaşa Mersin otobanında hamamı görmeniz söz konusu değildir. Aytap Antik kentine giden otobüs bulunmamaktadır.

Aytap Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Alanya, Gazipaşa eski sahil karayolu üstünde bulunan İotape Antik Kenti’ne ulaşım çok kolaydır. Sahil yolu ise antik kentin içinden geçmektedir. Alanya’ya mesafesi 34 km, Gazipaşa mesafesi 10 km olan Antik kente ulaşım için özel aracınızı tercih edebilirsiniz. Alanya’dan 26 km sonra Yeşilöz Köyü sahil şeridinde eski yolu kullanarak antik kente gidebilirsiniz.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış