familycouple
setuprateenter

Erythrai Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Erythrai Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Erythrai Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Erythrai Antik Kenti Nerede? Erythrai Antik Kentine Nasıl Gidilir? Erythrai Antik Kenti Hangi Uygarlığa Aittir? Erythrai Antik Kenti Hangi Amaçla Yapılmıştır? gibi son dönemlerde sıklıkla sorulan soruları bu yazımızda ayrıntılı şekilde cevaplandırıyoruz.

Erythrai Antik Kenti Antik Anadolu’nun en önemli 12 İyon şehrinden biridir. Günümüzde Ege Bölgesi olarak tanımlanan eski adıyla İyonya’da yer almaktadır. Kült ve yerleşim merkezi olarak öne çıkan kent, ağırlıklı olarak harabelerden oluşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre antik kentin imar faaliyetlerinin MÖ 8’inci yüzyıldan MÖ 4’üncü yüzyıla kadar bulgular elde edilmektedir.

Erythrai Antik Kenti için ilk yüzey araştırmaları 1964 – 1982 yılları arasında başlamıştır. Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Ekrem Akurgal, 2007 yılından itibaren Doç. Dr. Ayşe Gül Akalın Orbay tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Erythrai Antik Kenti yerleşiminde Athene Tapınağı ve Herakleion, İon mimari düzenleri, Ephesos türü örneği sergileyen harabeler, süslemeli lahitler vb. birçok kültürel miras ortaya çıkarılmıştır.

Erythrai Antik Kenti Nerede?

Erythrai Antik Kenti, Erythrai, Erythrae veya Litri gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu antik şehir Türkiye’nin Ege Bölgesinde, İzmir ili sınırları içinde yer almaktadır. İmzir’in 60 km, Çeşme ilçesinin ise 22 km doğusunda, Ildırı Köyü’nde yer almaktadır. İzmir Karaburun Yarımadası’nda yer alan Erythrai Antik Kenti, doğal ve tarihi güzellikleri ile her yıl sayısız ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmaktadır. Erythrai Antik Kentinin bulunduğu yer ise Çeşme’nin Ilıdırı Köyü’dür.

Erythrai Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Erythrai Antik Kenti, İzmir’in Çeşme ilçesinin Ildırı Köyünde yer almaktadır. Ildırı’ya gitmek için eski yol olarak da tabir edilen Urla – İçmeler – İYTE yolundan Çeşme’ye doğru giderken Ildırı tabelası takip edilerek ulaşım sağlanabilir. Eğer otobandan Çeşme yönüne doğru gidilecekse, Karaburun ve İYTE kavşağından çıkıp, Zeytinler Kavşağından çıkıp ormanlar içinden Ildır’ya ulaşım sağlanabilmektedir. Özel araçlarla antik kente ulaşım sağlamak daha rahat olacaktır. Yol üzerinde ayrıca birçok doğal ve tarihi güzelliğin görülmesi de mümkündür.

Çeşme merkezinden Ildırı arası yaklaşık 22 km’dir. Çeşme otogarından dolmuşlarla da Ildırı’ya gidilebilmektedir. Çeşme – Ildırı dolmuşları sabah saat 07.00 – gece 00.00 saatleri arasında her yarım saate bir çalışmaktadır. Erythrai Antik Kentine gidiş için İzmir’den hareket edecek kişiler, İzmir – Ildırı dolmuşlarına binerek, Fahrettin Altay’daki benzin istasyonunun hemen ilerisinde yer alan dolmuşlardan bölgeye ulaşabilmektedir.

Erythrai Antik Kenti Hangi Uygarlığa Aittir?

Günümüzde de varlığını sürdüren Antik Çağ kentleri arasında önemli bir yere sahip olan Erythrai Antik Kenti, on iki İyon devletinin en önemli şehirlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Erythrai Antik Kentini yapan uygarlık olarak Helenistlik Dönem, Arkaik Dönem ve Roma Dönemi işaret edilmektedir. Günümüze kadar yapılan arkeolojik çalışmalarda Antik İonya bölgesinin sosyal politik değişimlerinde de önemli bir rol üstlendiği belirtilmektedir.

Elde edilen buluntulara göre Helenistik, Roma dönemlerine işaret ettiği görülmektedir. Ortaya çıkan söz konusu bulgulara göre ilk yerleşimin MÖ 3000, Bakır Çağı izlerinin görüldüğü belirtiliyor. Arkaik Dönemde Erythrai Thrak kökenlilerin aracılığı ile Tyros Herakles yerleşimlerine kazandırdıkları ve MÖ 6. yüzyılda Hellas ile yoğun iletişimde oldukları, Attika – Delos Deniz Birliği’nin de etkin üyesi oldukları görülmektedir.

Erythrai Antik Kenti Hangi Amaçla Yapılmıştır?

Erythrai Antik Kenti, antik Ege dünyasının en önemli yerleşimlerinden biridir. 12 İon kentinin önde gelen merkezlerinden olmasıyla dikkat çekmektedir. Klasik bir Yunan şehri olmasının yanı sıra özellikle MÖ 8’inci yüzyıldan itibaren İyonya’daki sosyal politik değişimlerde büyük bir etkisi olduğu görülmektedir. Diplomasi ve politika konusunda önemli bir merkez olarak kabul edilebilir. Erythrai Antik Kentinin yapılış amacı olmasa da İonia kronolojisi problemlerine önemli çözümler getirmesi ile öne çıkmaktadır.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış