familycouple
setuprateenter

Aynalı Çarşı Nerede, Nasıl Gidilir?

Aynalı Çarşı Nerede, Nasıl Gidilir?
Aynalı Çarşı Nerede, Nasıl Gidilir?

Çanakkale savaşları esnasında halk türküsüne konu olmuş Aynalı Çarşı, III. Abdülhamid’in hükümdarlığı esnasında, Çanakkale’nin en meşhur ailelerinden biri tarafından inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklara bakıldığında ise Musevi cemaatine mensup olan Eliya tarafından inşa ettirildiği görülmektedir.

Tıflı Cami’ye zafer meydanından giriş yapıp öteki kapıdan çıkış yaparsanız, çarşının tam önüne varırsınız. Son derece kalabalık olan Aynalı Çarşı İstanbul’da yer alan Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak görülmektedir. Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde bu tarihi çarşıdan söz etmektedir.

Çarşının Aynalı Çarşı olarak isimlendirilmesinin en büyük nedeni ise, çarşı içerisinde önceki zamanlarda atlar için süs eşyası ve koşum yapan dükkanların bulunması olarak bilinmektedir.

Aynalı Çarşı, içerisinde yer alan yüzlerce hediyelik eşya satan dükkanları ile alışveriş merkezi durumundadır. Çarşının kırmızı taş ile yapılmış kapısı kemerli olup, kemerin kilit taşı kabartma çiçek desenleri ile donatılmıştır.

Çarşının kapı kısmında bulunan kitabede, “Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi II. Abdülhamid Hazretleri’nin lütuf ve sahip çıkmaları ile, kendine bağlı Musevi uyruğundan, İlyo Halyo kullarının çabaları ile yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır.” sözü yazılıdır.

2007 senesine kadar son derece kötü bir halde olduğu söylenen çarşı, bu tarihten sonra onarımı tamamlanarak turistlerin en fazla ziyaret ettikleri çarşılar arasında yer almıştır.

Aynalı Çarşı, 1918 ila 1921 seneleri arasında İngilizlerin atları için ahır olarak kullanılmıştır. Çarşının günümüzdeki durumuna 1967 senesinde getirildiği söylenmektedir.

Çeşitli kaynaklarda çarşı hakkında çok daha farklı bilgilere ulaşmak mümkündür. Örneğin, çarşının kırmızı renkli kapısı üstünde yazılı olan tarih 1889’dur. Ancak yazılı olan tarih çarşının inşa edildiği tarih değil, restorasyon yapılan tarih olduğu tahmin edilmektedir. Çarşı içerisinde yer alan birkaç esnafa göre, Aynalı Çarşı en düşük 500 seneliktir.

Aynalı Çarşı, Çanakkale şehir merkezine bağlı Kemalpaşa mahallesinde yer almaktadır. Çanakkale il merkezinde yer alan Aynalı Çarşıya ulaşmak son derece rahattır. Çanakkale Saat Kulesi ya da merkezde yer alan Feribot İskelesinden yürüyerek 5-10 dakika içerisinde çarşıya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ç11G, Ç11K ve Ç7 toplu taşıma hatlarını kullanarak Aynalı Çarşı yakınlarında inerek ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış