familycouple
setuprateenter

Agora Ören Yeri Nerede, Nasıl Gidilir?

Agora Ören Yeri Nerede, Nasıl Gidilir?
Agora Ören Yeri Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir’ de bulunan Agora Ören Yeri, ülkemizde mühim bir kültürel miras olarak yerini almaktadır. Agora Ören Yeri her sene birçok yabancı ve yerli turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu Antik Ören tarihi yer konumundan dolayı oldukça ilgi çeken ve popüler bir kenttir. 

Agora sözcüğü Grekçe bir sözcüktür. Anlamıysa pazar ve çarşı yeri, kent meydanı, toplanılan yerdir. Antik zamanlarda Agoralılar siyasi ve dini, ticaret işlevleri ile popülerdiler. Ancak Agora Ören Yerinde sanat alanında da çokça ilerideydiler. Sanat dalında da birçok çalışmalar yapılmıştır.

Antik zamanlardaki kentlerde minimum bir Agora var olmaktaydı. Büyük olan kentlerdeyse genel olarak iki Agora vardı. Bu Agoraların birinde devlet ile ilgili işler yapılırdı ve çevresinde kamu binaları vardı. Diğer Agora’ da ise ticaret ile ilgili işler yapılırdı.

Agora Ören Yeri Tarihi

İzmir' de yerini alan Agora Ören Yeri milattan önce 4. yüzyılda Smyrna adlı Antik Kentin transfer edildiği Pagos’un kuzey kesiminde yer almaktadır. Çevresinde türlü kamu binaları da vardır. Devlet işleri Agora Ören Yerinde görülmektedir.

Agora Ören Yeri Hellenistik zamanında kurulan bir kenttir. Burada var olan ve yaşadığımız döneme kadar gelen birçok tarihi eser ise milattan sonra 178’ de yaşanan depremden sonra o dönemin imparatoru olan Marcus Aurelius tarafından tekrardan yaptırılan bir tarihi eserdir.

Smyrna Agorası, dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir. Orta kısmında oldukça geniş bir avlu vardır. Çevresinde de sütunlu galeriler bulunmaktadır. Kazı çalışmalarında güney ve kuzeyde bulunan stoalar ortaya çıkarılmıştır. Ortaya çıkan stoalar bodrum katında yer almaktadır. Kuzey stoaysa bazilika biçiminde yapılmıştır.

Agora Antik Kenti Nerede?

Agora Ören Yeri ülkemizde İzmir şehrinde yer almaktadır. Antik Kente en rahat gidiş ise metroyla sağlanmaktadır. Çankaya Metro istasyonundan indikten sonra 5-10 dakika yürüme mesafesi ile Agora Ören Yerine varabilirsiniz.

Agora Antik Kenti Gezilecek Yerler

Bazilika yapıları orta tarafından yüksek ve geniştir. Yan tarafları ise alçak ve dar olan birbirleriyle paralel dizilmiş olan uzun koridorlardır. Roma zamanında inşa edilmiş olan bazilika modelleri Hristiyanların kiliseleri için birer örnek olmuşlardır. Roma zamanında yapılan bazilikalarda hukuksal işler görülmekteydi. Bu nedenle bu bazilikalarda o zamanın adliye sarayı denilmesi daha doğru olmaktadır. Bazilikaların ticarete yararı olan banker ve tüccarlar için de birer faaliyet yeriydi.

Agora Ören Yerinde var olan bazilika dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Bu bazilika öğrenilen ve bu zamana kadar gelmiş olan en büyük bazilika olma niteliğini de taşımaktadır. Agora Ören Yeri ziyaret edilecek mühim yerlerden biri olmaktadır.

Batı Stoa üç sıra sütunla ayrılan neflerden ortaya çıkmıştır. Bu mimaride bazilika gibi bodrum katta yükselmiştir. Batı stoanın avlu tarafındaki sütunlar 1940 yılında ayağa kaldırılıp günümüzdeki şeklini almıştır. Mimari yanlışlıklar olduğundan dolayı bu stoaların günümüzde restorasyon işlemleri yapılmaktadır.

Antik caddesi ve Faustina Kapısı da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Burada Roma zamanına ait duvarlarda resim ve yazılar da vardır. Bu resim ve yazılar graffiti olarak adlandırılmaktadır.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış