familycouple
setuprateenter

Patara Antik Kenti Antalya

Patara Antik Kenti Antalya
Patara Antik Kenti Antalya

Patara antik kenti konum olarak Fethiye Kaş güzergahında Kaş’a 41 km. mesafede yer almaktadır. Tarihte yer alan antik devirler boyunca Likya’nın en eski ve en önemli şehri Patara’dır. Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile yürütülen kazılar Patara Antik Kentinin arkeolojik ve tarihsel öneminin yanı sıra Akdeniz kaplumbağaları caretta carettaların asırlardır yumurtalarını bıraktıkları nadide sahillerden birisidir. Sizlerde ailenizle birlikte bu harika antik kenti keşfetmek istiyorsanız Patara kiralık villa ve kiralık yazlıklardan kiralayarak güzel anlar biriktirebilirsiniz.

Patara Antik Kenti Tarihi

Hitit metinlerinde şehrin ismi Patar olarak geçmektedir. Xanthos Vadisisinde denize açılabilmek için tek yer olması dolayısı ile tarih boyunca önemli kent olma lüksünü her çağda sürdürmüş olan Patara'nın yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki ismi Patara olarak geçmektedir.

Patara M.Ö. 3'üncü yy. da Ptolemaios egemenliğine girmesi ile Likya'nın önder kenti haline gelmiştir. M.Ö. 2'nci yy. başlarında Likya'nın Seleukos Krallığı tarafından kontrol altına alınmasıyla Patara, Likya'nın başkenti gibi onay görmeye başlamıştır. Bu nedenle Patara'nın Roma'ya karşı özerkliğini ve Rhodos'a karşı da bağımsızlığını kazandığı dönemlerde resmileşir ve Patara Likya Birliği'nin başkenti olur. Roma egemenliğine geçişten sonra da öneminden hiçbir şey yitirmeyen Patara, Roma Valiliklerinin adli işlerini yürüttüğü bir merkez üssü ve de Roma'nın doğu şehirlerine bağlantısını kurduğu bir deniz üssü olması nedeni ile önemini korumuştur.

Apollon'un önemli bir kehanet yeri olarak nam salmış olan Patara aynı zamanda Anadolu'dan Roma'ya gönderilen tahılların depo yapıldığı ve saklandığı limandır. 

Bizans Döneminde önemli olduğunu devam ettiren Patara Hiristiyanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir. Noel Baba diye anılan Saint Nicholaos doğum yeri Patara’dır. Orta çağ süresince önemini devam ettiren Patara, Türklerin gelmesi ile beraber önemli bir merkez olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Patara günümüz kalıntılarına giriş, görkemli ve çok iyi muhafaza edilmiş Roma zafer takından yapılmaktadır. Tak'ın batısındaki tepenin yamaç kısımlarında, Likya tipi lahitlerin yer aldığı mezarlık alanı bulunmaktadır. Şehrin en güney ucunda yer alan Kurşunlu Tepeye yaslanmış olan tiyatronun depremden sonra tekrardan inşa edildiği yazıtlardan görülmektedir.

Tiyatronun yaslandığı Kurşunlu tepe Patara’nın bütün görünümünün keyifle seyredildiği en güzel kısımdır. Buradan şehrin diğer kalıntıları, Vespasian Hamamı- Korinth Tapınağı- limanı ve tahıl ambarını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Kurşunlu tepenin kuzey batısındaki bataklığın arkasında bulunan tahıl ambarı, Patara'nın günümüze kadar gelmiş anıtsal yapılarından biri olup, İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından yaptırılmıştır. Pataranın suyu yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğu kısmında bulunan İslamlar köyü yakınlarındaki Kızıltepe yamacındaki kayalık alandan tedarik edilmiştir. Su kaynağı ile şehir arasında, Fırnaz iskelesinin yakınındaki mahalle Delik Kemer olarak adlandırılan kısım ise su yollarının en anıtsal kısmıdır.

Dünya’da yer alan en eski deniz fenerinin üzerinde yer alan yazıt Fener’in, Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64/65 yılında yaptırıldığını işaret etmektedir. Dünya’nın en yaşlı deniz feneri Mısır’daki İskenderiye olarak bilinmektedir, fakat fenerden geriye kalmış tek bir yapı taşı bile bulunmamaktadır. Kalan en eski deniz feneri İspanya’nın Lacarunya kentinde yer almakta idi. Fakat bu fener de 19. Yy. tekrardan inşa edildiği için orijinalliğini yitirmiştir. Patara Deniz Feneri, Lacarunya’dan 60 yıl daha eski tarihe sahip olmakla beraber Patara deniz feneri’nin yapı taşlarının tamamı korunmuş halde durmaktadır.

Patara'ya Nasıl Gidilir?

Patara Antik şehri Kalkan’a 16 km, Kaş’a ise 41 km uzaklık yer almaktadır. Kaş ile Fethiye karayolunun 10. km de bulunan Ova beldesi girişinde bulunan göbekten sahil alanına Patara- Gelemiş Köyü yönüne dönülerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Gelemiş köyü meşhur Patara plajına giderken alışveriş yapabilmeniz için bulunan son noktadır. Karayolu üstünde yer alan göbekte büyük yönlendirici tabela ve levhalar yer almaktadır.

Gelemiş Köyünü geçtikten sonra gişelerden giriş yapılır ve antik kent başlar. Patara Antik Kenti yüz ölçümü olarak geniş bir alana yayılmıştır. Gezi planınızı oluştururken uzun bir zaman ayırmalı ve yürüyüş yapmak için hazırlıklı olmakta fayda var. Patara Antik Kenti devamında meşhur Patara plajının halka açık alanına ulaşılmaktadır. Patara Plajına giriş ücrete tabii olup sahil alanında talep edeceğiniz şezlong ve şemsiye gibi ürünlerde ücretlidir.

Meşhur Patara Plajı'nı Mayıs-Eylül ayları arasında tatilciler rahatlıkla kullanabilir. Fakat diğer dönemlerde deniz kaplumbağaları caretta carettaların dönmesi ile beraber dönüşümlü kullanılmaya başlanıyor. Sabah sekiz ve aksam sekiz saatleri arasında tatilciler, diğer saatler arasında ise caretta caretta'lar plajda yerini alıyor. Caretta carettaların saat diliminde insanların plajı kullanması ve plajda ateş ve ışık yakması yasak bir uygulamadır. Deniz kaplumbağalarını gece süresince etki edecek hiçbir olumsuzluk olmadığı için Patara, bu tür için çok uygun bir yaşam alanı sunmaktadır.

WhatsApp Destek
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :
Çıkış Saati :
Konaklama Tutarı :
Kısa Konaklama Ücreti :
Elektrik Ücreti (Ekstra) :
Isıtma Ücreti (Ekstra):
Toplam Ücret :
Ön Ödeme
%30 şimdi öde - kalan girişte öde.
Girişte Nakit Ödenecek :
Hasar Depozitosu
Girişte ekstra ödenir. Çıkışta hasar/ziyan olmaması durumunda iadesi yapılır
:
Ödeme şekilleri ve rezervasyon süreci ile ilgili bilgileri öğrenmek için tıklayınız.
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış